Let op! Geld lenen kost geld
  1. Home
  2. Direct geld lenen in 3 simpele stappen
  3. Geld lenen met uitkering? Ontdek de mogelijkheden en voorwaarden

Geld lenen met een uitkering

Als je een uitkering ontvangt, kan het lastig zijn om een lening af te sluiten. Toch zijn er enkele situaties waarin geld lenen met een uitkering mogelijk is, afhankelijk van de soort uitkering die je ontvangt en de voorwaarden van de kredietverstrekker. Hier lees je over de opties per uitkeringstype.

Hoeveel wil je lenen?

Geld lenen met een WW-uitkering (Werkloosheidsuitkering)

Sinds juli 2021 is het mogelijk om een lening af te sluiten met een WW-uitkering. Voorheen zagen banken dit als te risicovol, maar dankzij aangepaste leennormen is er nu één bank die uitzonderingen maakt. Ontvang je echter een WW-uitkering, dan is geld lenen nog steeds lastig, omdat deze uitkering tijdelijk is en stopt op een gegeven moment. Zonder inkomen daarna kun je de lening waarschijnlijk niet terugbetalen. Daarom mag de looptijd van de lening niet langer zijn dan die van je WW-uitkering. Als je bijvoorbeeld nog 24 maanden een uitkering ontvangt, mag de lening ook maximaal 24 maanden duren.

Vraag een vrijblijvende een offerte aan en ontdek de mogelijkheden voor geld lenen met een uitkering.

Geld lenen met een WIA-uitkering (Arbeidsongeschiktheidsuitkering)

Een WIA-uitkering kan een stabiel inkomen bieden wanneer je (gedeeltelijk) arbeidsongeschikt bent. Banken kijken naar de hoogte van deze uitkering en beoordelen of je voldoende draagkracht hebt om de maandlasten van de lening te betalen. Krijg je bijvoorbeeld een WIA-uitkering vanwege een chronische ziekte, dan ziet de bank of kredietverstrekker dit als een vast en stabiel inkomen. De looptijd van de lening moet realistisch zijn in relatie tot je financiële situatie, zodat je deze op een verantwoorde manier kunt aflossen.

Geld lenen met een Wajong uitkering (Wet Arbeidsongeschiktheid Jonggehandicapten) 

Geld lenen met een Wajong uitkering (Wet Arbeidsongeschiktheid Jonggehandicapten) 
De Wajong-uitkering is bedoeld voor mensen die vóór hun 18e verjaardag of tijdens hun studie een ziekte of handicap oplopen, waardoor ze nooit meer kunnen werken. Dit resulteert in een redelijk stabiel inkomen, wat het vaak eenvoudig maakt om geld te lenen met een Wajong-uitkering. Banken erkennen deze stabiliteit en zijn meestal bereid om een lening goed te keuren, mits je kunt aantonen dat je de maandlasten kunt betalen. Het is echter belangrijk om ervoor te zorgen dat de looptijd van de lening aansluit bij je financiële situatie. 

Geld lenen met een AOW-uitkering (Algemene ouderdomswet) 

Geld lenen met een AOW-uitkering is doorgaans iets eenvoudiger, omdat het een gegarandeerd en levenslang inkomen is. Banken kijken wel naar je leeftijd en hoe lang de lening doorloopt. Een lening op latere leeftijd kan vaak maar voor een korte periode worden afgesloten om de risico’s voor de kredietverstrekker te beperken.  

Geld lenen met een Bijstandsuitkering

Bij een bijstandsuitkering is geld lenen meestal niet mogelijk. Dit komt omdat de bijstand net genoeg is om in de basisbehoeften te voorzien en kredietverstrekkers zien het als te risicovol om een lening aan te bieden zonder voldoende inkomenszekerheid.  

Waar moet je rekening mee houden?

Bij het lenen met een uitkering moet je altijd letten op de looptijd en de hoogte van de lening. Banken stellen vaak strikte voorwaarden om te zorgen dat je de maandelijkse lasten kunt dragen en de looptijd van de lening moet aansluiten bij de duur van je uitkering. 
 
Wil je weten of je met jouw uitkering in aanmerking komt voor een lening? Vraag dan vrijblijvend een offerte aan en ontdek de mogelijkheden die bij jouw situatie passen!