Wat ooit begon als een liefdevolle verbintenis kan eindigen in een emotionele rollercoaster met veel geregel en onduidelijkheid. Voor veel mensen betekent een scheiding niet alleen het verlies van een relatie, maar ook de last van financiële complicaties. Het omgaan met gezamenlijke schulden kan overweldigend zijn en dit roept belangrijke vragen op: Wat gebeurt er met onze financiële verplichtingen? Kunnen we nog steeds scheiden met onze schulden? Hoe worden de schulden verdeeld? Ondanks de afspraken en wijzigingen die in het echtscheidingsconvenant zijn vastgelegd, zijn banken of kredietverstrekkers niet altijd verplicht om hieraan mee te werken Dat is vervelend. Je bent immers niet voor niets gescheiden. Je wilt verder, dus ook op financieel gebied. Gelukkig kan Krediet Groep Nederland je hierbij helpen.
Hoewel het huwelijk misschien is beëindigd, blijven de schulden bestaan. Dit geldt voor diverse leningen, zoals een hypotheek, persoonlijke lening, doorlopend krediet, maar ook voor creditcardschulden en aankopen op afbetaling. In sommige gevallen kun je afspraken maken met de schuldeiser, zodat één van jullie de schuld op zich neemt. De schuldeiser beslist of hij akkoord gaat en kijkt daarbij of de schuld betaalbaar is binnen de inkomsten en lasten van de persoon die de schuld overneemt. Het is ook mogelijk dat de schuldeiser bepaalt dat jullie beiden hoofdelijk aansprakelijk blijven voor de schuld. Als jullie in gemeenschap van goederen zijn getrouwd, zijn jullie samen verantwoordelijk voor alle schulden die tijdens het huwelijk zijn aangegaan, ook als de lening op naam van slechts één van jullie staat of als het gaat om een schuld die vóór het huwelijk is gemaakt. Bij een huwelijk op huwelijkse voorwaarden worden de schulden verdeeld volgens wat in de akte is vastgelegd. Door dit expliciet in de akte te vermelden, kun je voorkomen dat je aansprakelijk bent voor de voorhuwelijkse schulden van je ex-partner. Als in de akte staat dat een schuld op beide namen is aangegaan, moet deze doorgaans evenredig worden verdeeld.
Bij een echtscheiding zijn er verschillende manieren om om te gaan met gezamenlijke leningen. De drie belangrijkste opties zijn: lening splitsen, op één naam zetten en krediet oversluiten. Hieronder leggen we het verschil uit.
1. Lening splitsen
Bij het splitsen van een lening worden de gezamenlijke schulden verdeeld tussen de ex-partners. Dit houdt in dat beide partijen verantwoordelijk zijn voor hun eigen deel van de lening. Deze optie is vaak geschikt wanneer beide partijen nog steeds de mogelijkheid hebben om de lening af te betalen. Het is echter belangrijk om te weten dat niet alle kredietverstrekkers deze optie toestaan en goedkeuring van de bank nodig kan zijn. Dankzij onze goede contacten met diverse banken, kunnen wij je hierbij helpen, ook als je in het verleden al eens een afwijzing hebt gehad.
2. De lening op naam van één van beide zetten
Deze optie houdt in dat de lening op naam van één van de ex-partners wordt gezet. Dit betekent dat slechts één persoon verantwoordelijk is voor de afbetaling van de lening. Deze stap kan noodzakelijk zijn als het echtscheidingsconvenant bepaalt dat de lening door één van beide partijen moet worden overgenomen. Het is echter ook mogelijk dat de geldverstrekker hier niet altijd mee instemt, vooral als de kredietwaardigheid van de persoon die de lening overneemt niet voldoende is. Gelukkig biedt Krediet Groep Nederland verschillende mogelijkheden. Laat ons de opties voor jou onderzoeken; we helpen je daar graag mee!
3. Krediet oversluiten
Krediet oversluiten houdt in dat je een nieuwe lening afsluit om een bestaande lening af te lossen. Dit kan voordelig zijn als je betere voorwaarden of een lagere rente kunt krijgen. Na een echtscheiding kan het nodig zijn om de gezamenlijke lening over te sluiten op naam van één partij of om nieuwe afspraken te maken. Dit biedt een kans om de financiële situatie opnieuw te evalueren en te verbeteren.
Vraag hier vrijblijvend een offerte bij ons aan en ontdek wat in jullie geval mogelijk is.